Bel ons servicenummer: 010 - 242 98 81 of Bel Mij Terug

Ma t/m Vrij 09.00 - 21.30 uur

FemtoLASIK

Wat is de FemtoLASIK methode?femtolasik intralase ooglaser maakt een flapje

Het Ooglaseren zonder Mes™ concept betekent dat wij gebruik maken de nieuwste technieken waarbij er tijdens uw behandeling geen mes (microkeratoom) wordt gebruikt. Een keratoom ( chirurgisch mesje ) wordt nog steeds gebruikt bijvoorbeeld bij LASIK of EPI-LASIK.

Een voorbeeld van ooglaseren zonder mes is de toepassing van de FemtoLASIK methode. De FemtoLASIK methode is de moderne variant van de LASIK methode. Met de Intralase apparatuur kan er bij u een nauwkeuriger, veiliger en desgewenst ook een dunner flapje worden gemaakt dan met de reguliere LASIK techniek. De FemtoLASIK methode wordt ook wel de IntraLASIK, Intralase Lasik of FemtoSecond Lasik methode genoemd.

Op dit moment voeren toonaangevende organisaties zoals de Amerikaanse luchtmacht en NASA bij het personeel uitsluitend deze behandeling uit.

Voordelen van FemtoLASIK

De FemtoLASIK methode is de verbeterde versie van de veel toegepaste LASIK methode. De FemtoLASIK methode biedt u diverse voordelen:

    • Uw ogen worden zonder mesje (keratoom) gelaserd
    • De FemtoLASIK methode is bijzonder veilig
    • Uw ogen worden op een effectieve manier behandeld
    • De kans op complicaties is bij de FemtoLASIK methode kleiner
    • U ondervindt geen pijn tijdens de behandeling

Stappen binnen FemtoLASIK

De FemtoLASIK behandeling bestaat uit twee onderdelen. In het eerste onderdeel wordt er in het hoornvlies een flapje gemaakt. In het tweede gedeelte van uw ooglaser-behandeling wordt het oog gecorrigeerd met behulp van onze zeer geavanceerde Technolas ooglaser.

Stap 1: Het maken van een hoornvliesflapje

Uw ogen worden in de eerste stap van het proces voorbereid op de oogcorrectie. Bij de FemtoLASIK methode wordt dit gedaan door middel van een hoornvliesflapje. Voordat met het maken van het flapje wordt gestart, worden uw ogen met oogdruppels verdoofd. Verdovende injecties zijn hierbij niet nodig. U neemt plaats op de behandelstoel van de Intralase. Het flapje wordt gemaakt met behulp van infrarood licht ( laserstralen) en speciale software (afb.1). Dit infrarood licht wordt nauwkeurig naar een vooraf bepaalde diepte van het hoornvlies gestuurd. Hier ontstaan dankzij de lichtimpulsen minuscule blaasjes. Deze minuscule blaasjes vormen de snede die het overige weefsel in uw hoornvlies intact laat. Binnen enkele seconde na het starten van de FemtoLASIK behandeling is het voor de oogcorrectie vereiste flapje gemaakt.  ( De totale dikte van het hoornvlies is gemiddeld 550 micron (0,55 millimeter) dik. ( Internationaal wordt bij het maken van het ‘flapje’ een dikte aangehouden van gemiddeld 100 tot 160 micron. Dit is de reden waarom sommige mensen met een te dun hoornvlies niet geschikt worden bevonden voor een Femtosecond IntraLASIK-behandeling ). Als het flapje is gemaakt wordt u naar de tweede behandelkamer gebracht. In deze behandelkamer wordt de sterkte van uw ogen gecorrigeerd met de geavanceerde Technolas 217p.

Femtolasik stappen in de behandeling

Stap 2: Het corrigeren van uw oogsterkte

U wordt nu naar de tweede behandelruimte gebracht waar u weer plaats neemt op de behandeltafel van de laser. Een speciaal doekje met een opening bij het oog wordt over uw gezicht gelegd. Een ooglidspreider wordt tussen de oogleden geplaatst om de oogleden open te houden. Door de verdovende oogdruppels verdwijnt tijdelijk de knipperreflex. Uw oog wordt een paar keer gespoeld om alle onzuiverheden te verwijderen. U wordt verzocht gefocused naar een knipperend lichtje te kijken. Het eerder gemaakte flapje door de oogarts wordt voorzichtig omgevouwen (afb.2). Na deze handeling ziet u weer het knipperend lichtje, weliswaar waziger dan voordat het flapje was omgevouwen. . U wordt weer verzocht constant naar dit licht te kijken.

De laser wijzigt de vorm van het hoornvlies door microscopisch kleine hoeveelheid hoornvlies (afb. 3) te verdampen. Geheel volgens het profiel dat de arts heeft verkregen uit de data van uw vooronderzoek. Met als resultaat de correctie van uw refractieafwijking. Onze kliniek is uitgerust met een Technolas 217p ooglaser die uw ogen binnen maximaal 30 seconde corrigeert. Wanneer de laserbehandeling klaar is, wordt uw oog schoongespoeld en wordt het ‘flapje’ voorzichtig terug gevouwen (afb.4). Dankzij de natuurlijke functie zuigt het ‘flapje’ zichzelf in enkele minuten vast aan het hoornvliesoppervlak en kan daarna niet meer verschuiven. Hechtingen zijn daarom niet nodig. De Intralase Femtosecond LASIK-behandeling duurt gemiddeld 4 tot 5 minuten per oog en de tijd waarbij de laser daadwerkelijk wordt ingezet duurt minder dan een minuut.

Nazorg en herstelperiode

Als de behandeling is afgerond worden uw ogen gecontroleerd. Vervolgens krijgt u uitleg over de te gebruiken medicatie. Belangrijk is om de eerste dagen na de ingreep het wrijven in de ogen te voorkomen. Ondanks dat het flapje zich meteen vastzuigt aan uw ogen kan het wrijven in de ogen voor complicaties zorgen. Om dit in de nachten te voorkomen krijgt  u een oogkapje mee naar huis waar u de eerste twee weken mee dient te slapen.

Ondanks dat de Femtosecond Lasik ooglaseren nauwkeurig en pijnvrij is bestaat er de mogelijkheid dat u na de behandeling last heeft van enkele kleine ongemakken. Napijn is meestal na enkele uren tot 4 dagen na de ingreep verdwenen.  Uw  zicht is in de meeste gevallen binnen 1 dag (maximaal 2 dagen) herstelt. Maar nog niet optimaal. Hierna stabiliseert het zicht binnen enkele weken. De kans op complicaties is bij een FemtoSecond laser behandeling minimaal. Wilt u toch meer over mogelijke complicaties weten dan kunt u op de  FemtoLASIK risico’s en complicaties pagina kijken.

Bij de FemtoLASIK methode is er over het algemeen sprake van een snel herstel. Uw zicht is tijdens de ingreep even vertroebeld als het flapje is omgeklapt. Direct nadat het flapje is teruggeplaatst herstellen uw ogen zichzelf weer tot een scherp blikveld.  Uw zicht stabiliseert zich binnen enkele dagen. Het duurt even voor uw ogen het gewenste resultaat hebben bereikt. Uw zicht is meestal optimaal na 1 week tot 3 maanden.

De eerste dag na de behandeling wordt het afgeraden om activiteiten die voor uw ogen inspannend zijn te vermijden. Voorbeelden hiervan zijn televisie kijken, achter uw computer zitten of het lezen van een boek. (Als u kiest voor een behandeling dan ontvangt u van ons altijd een uitgebreide informatiemap ter voorbereiding op uw operatie. Hierin staat ook alle nodige informatie over de nazorg en de herstelperiode. )

Heeft u vragen over de FemtoLASIK methode kijk dan op:

Veelgestelde vragen over FemtoLASIK

Of vraag direct meer informatie aan