Bel ons servicenummer: 010 - 242 98 81 of Bel Mij Terug

Ma t/m Vrij 09.00 - 21.30 uur

LASIK

De LASIK methode wordt niet meer uitgevoerd in de kliniek omdat de techniek verouderd is ten opzichte van de FemtoLASIK behandeling.

Wat is de LASIK methode?

De LASIK-methode is de voorloper van de FemtoLASIK behandelmethode om onafhankelijk te zijn van bril en/of contactlenzen. De LASIK-methode werd enorm populair omdat deze kort duurde, pijnloos was en de herstelperiode kort is. Wereldwijd is de LASIK-methode uitgevoerd bij miljoenen mensen. LASIK is de afkorting van ‘Laser Assisted In Situ Keratomileusis’ en betekent letterlijk ‘met behulp van de laser ter plekke snijden in het hoornvlies’.

Stappen binnen de LASIK methode

Lasik stappen binnen de behandeling

De LASIK-behandeling vindt plaats in de diepere laag van het hoornvlies (afb.1).

Voordat met de behandeling wordt gestart, worden uw ogen met oogdruppels verdoofd (afb.2). Verdovende injecties zijn hierbij niet nodig. U neemt vervolgens plaats op de behandeltafel van de laser. Een speciaal doekje met een opening bij het oog wordt over uw gezicht gelegd. Een ooglidspreider wordt tussen de oogleden geplaatst om de oogleden open te houden. Door de verdovende oogdruppels verdwijnt tijdelijk de knipperreflex. Uw oog wordt een paar keer gespoeld om alle onzuiverheden te verwijderen.

Op het witte gedeelte van het oogbol wordt een geavanceerd instrument, de zogenoemde microkeratoom geplaatst (afb.3). Dankzij de vacuüm-functie zuigt de microkeratoom zich vast aan uw oogbol. Met een uiterst nauwkeurige precisie en hoge rotatiesnelheid wordt automatisch een dun laagje hoornvliesweefsel (‘flapje’) zover gesneden dat het met een randje nog vastzit. Deze handeling kunt u niet zien en is volledig pijnloos, u voelt alleen een lichte druk.

 

LASIK stappen binnen de behandeling 4-6

Het aldus ontstane ‘flapje’ wordt door de arts voorzichtig omgevouwen (afb.4).

Onmiddellijk ziet u weer het knipperend lichtje. U wordt verzocht constant naar dit licht te kijken. De laag onder het ‘flapje’ wordt vervolgens behandeld met de laser (afb.5). De laser wijzigt de vorm van het hoornvlies door microscopisch kleine hoeveelheid hoornvliesweefsel te verdampen (verwijderen) geheel volgens het profiel dat de arts heeft verkregen uit de data van uw vooronderzoek. Met als resultaat de correctie van uw refractieafwijking.

Wanneer de laserbehandeling klaar is, wordt uw oog schoongespoeld en wordt het ‘flapje’ voorzichtig terug gevouwen (afb.6). Dankzij de natuurlijke functie zuigt het ‘flapje’ zichzelf in enkele minuten vast aan het hoornvliesoppervlak en kan daarna niet meer verschuiven. Hechtingen zijn daarom niet nodig. De LASIK-behandeling duurt gemiddeld 4 tot 5 minuten per oog en de tijd waarbij de laser daadwerkelijk wordt ingezet duurt minder dan een minuut.

Nazorg en herstelperiode

Na de behandeling wordt u verzocht plaats te nemen in een onderzoekskamer. Hier worden uw ogen door de arts onderzocht en krijgt u uitleg over de te gebruiken medicatie. Hierna kunt u, zonder verband of beschermkapje op uw ogen terugkeren naar uw huis. Om uw ogen onder andere tegen fel licht te beschermen dient u eventueel een zonnebril zonder sterkte te dragen. Daarnaast krijgt u een beschermkapje voor uw ogen mee. Dit kapje gebruikt u als u gaat slapen en voorkomt dat u in uw slaap in uw ogen gaat wrijven. Activiteiten waarbij u uw ogen dient in te spannen zoals televisie kijken, achter de computer zitten of lezen van een boek kunt u beter vermijden. De volgende dag wordt u weer verwacht voor een controle in de kliniek.

Het overgrote deel van de patiënten voelt na de behandeling totaal geen pijn en ondervindt geen ongemakken. Een enkeling heeft gedurende 3 tot 4 uur een branderig gevoel en waterige ogen. Antibiotica oogdruppels worden voorgeschreven voor de eerste week na de ingreep. Deze druppels voorkomen infecties en bevorderen de genezing. In de eerste weken na de behandeling kunt u een lichte irritatie door een droog en/of zanderig gevoel ervaren. Dit is heel normaal in het proces van de wondgenezing van de oppervlakkige laag van het hoornvlies. Tijdens deze periode dient u kunsttranen te gebruiken. Het herstel van uw zicht is zeer snel: dezelfde dag bereikt u al 80% van het beoogde resultaat en meestal is het zicht binnen een week optimaal.

Heeft u vragen over de LASIK methode? kijk dan op:

veelgestelde vragen over LASIK