Bel ons servicenummer: 010 - 242 98 81 of Bel Mij Terug

Ma t/m Vrij 09.00 - 21.30 uur

Refractieve oogchirurgie

De mogelijkheid om scherp te zien is voor miljoenen mensen vanzelfsprekend. Voor miljoenen andere mensen is scherp zien alleen mogelijk met behulp van een bril of contactlenzen. Wist u bijvoorbeeld dat ruim de helft van de Nederlandse bevolking een bril of contactlenzen draagt? Lang niet iedereen is blij met deze hulpmiddelen. Bijna dagelijks ondervinden ze hinder bij hun activiteiten. Vaak beginnen deze ongemakken al bij het wakker worden. De vooruitgang in de refractieve oogchirurgie heeft wereldwijd voor talrijke mensen de mogelijkheid gecreëerd om zich te bevrijden van deze ongemakkelijke hulpmiddelen om beter te kunnen zien.

Wat is refractieve oogchirurgie?

Refractieve oogchirurgie is de verzamelnaam voor alle behandelingen die over de jaren heen ontwikkeld zijn om refractie- of brekingsafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en cilinderafwijking te corrigeren. Refractieve oogchirurgie heeft maar één doel: het gebruik van bril of contactlenzen definitief overbodig maken. Voor veel mensen betekent dit een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van het leven. Dankzij de snelle technologische vooruitgang in de refractieve oogchirurgie is dit doel voor veel mensen bereikbaar geworden.

Miljoenen mensen

Afgelopen decennia zijn er in de refractieve oogchirurgie voortdurend nieuwe technologieën ontwikkeld, zoals de Femtosecond Intralase Lasik en Supracor leesbrilcorrectie. De refractieve oogchirurgie maakt wereldwijd een sterke groei door. De modernste technieken staan daardoor op een hoog kwalitatief niveau. Over de jaren heen zijn wereldwijd miljoenen mensen met deze technieken behandeld, met zeer goede resultaten. Alleen al in de Verenigde Staten worden er jaarlijks honderdduizenden mensen behandeld. Meer dan 95% van de mensen die een behandeling hebben ondergaan zijn tevreden en zouden de behandeling opnieuw laten doen. Ook in Nederland laten steeds meer mensen zich behandelen.

Cosmetische behandeling

De refractieve oogchirurgie wordt vaak betiteld als een cosmetische behandeling. De medische noodzaak voor een behandeling om een refractieafwijking te corrigeren is niet altijd aanwezig. Echter, de ingreep zelf is chirurgisch en kan, sterker nog, mág alleen door een ervaren oogchirurg die gespecialiseerd is refractieve oogchirurgie uitgevoerd worden. Niet alleen de chirurg maar ook de apparatuur, de behandeling, de kliniek en het ondersteunend personeel moeten voldoen aan de hoogste kwaliteits- en zorgvuldigheidseisen.

Behandelmethoden

Alle behandelmethoden hebben als doel u onafhankelijk te maken van bril en/of contactlenzen. De methoden worden gebruikt voor de correctie van bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) en cilinderafwijking (astigmatisme). De toegepaste behandelmethoden zijn te verdelen in twee groepen:

    • Excimer laserbehandelingen
    • Contactlensimplantaties

Welke techniek of behandeling voor u het meest geschikt is, wordt bepaald aan de hand van een uitgebreid vooronderzoek en volledige voorlichting door de kliniek.

Er is een hele oude methode die wij u niet willen onthouden, de zogeheten Radiaire Keratotomie (RK). RK wordt eigenlijk als de voorloper van Excimer laser ( ooglaseren ) gezien. Deze methode is in de jaren ’70 in Rusland ontwikkeld en werd tegen het eind van de zeventiger jaren in de Verenigde Staten op grote schaal uitgevoerd. Bij deze behandeling werd met een fijn diamantmesje een aantal sneetjes in het hoornvlies gemaakt om zo de brekingssterkte van het hoornvlies te verminderen. Deze methode werkte wel maar kende ook veel nadelen en wordt uiteraard niet meer uitgevoerd. Voor zover wij weten is deze methode in Nederland ook nooit uitgevoerd.

Klik hier om meer te weten over de Excimer laser.