Bel ons servicenummer: 010 - 242 98 81 of Bel Mij Terug

Ma t/m Vrij 09.00 - 21.30 uur

Wat is mijn refractieafwijking?

U bent bijziend (myoop) als u zonder bril of lenzen van dichtbij goed kunt zien en van veraf wazig. Verziende mensen (hypermetroop) zien zonder bril of lenzen van veraf goed maar dichtbij slecht. Als u zowel van dichtbij als van veraf problemen met uw zicht heeft dan heeft u een cilinderafwijking (astigmatisme). Vanaf ongeveer de leeftijd van 40-45 jaar hebben we bijna allemaal te maken met ouderdomsverziendheid (presbyopie) en hebben dan een leesbril nodig.

Refractieafwijkingen als verziendheid, bijziendheid en cilinderafwijkingen worden uitgedrukt in dioptrieën (meestal afgekort als D). Hoe sterker de afwijking, hoe hoger het aantal dioptrieën. Met behulp van refractieve oogchirurgie kunnen wij bijziendheid vanaf -1.00 dioptrieën, verziendheid vanaf +1.00 dioptrieën en cilinderafwijkingen tot 7.00 dioptrieën corrigeren.

Als u niet helemaal zeker weet wat uw refractieafwijking is kunt u het beste kijken naar uw brilvoorschrift of brilrecept. Uw voorschrift kan er zo uitzien;

Brilvoorschrift O.D. (rechts) O.S. (links)
Sf of S: -6.00 -5.50
Cyl of C: 1.50 1.25
As: 85 170
Add: 0.00 0.00
Pd: 68
Betekenis van de termen
O.D. = Oculus Dexter (uw rechteroog)
O.S. = Oculus Sinister (uw linkeroog)
SF = Sferisch: het plus- of minteken geeft aan of u bijziend (-) of verziend (+) bent. -6.00 betekent een bijziendheid van 6.00 dioptrieën aan uw rechteroog.
Cyl of C = Cilinder: 1.50 of 1.25 geeft uw cilinderafwijking (astigmatisme) aan. Deze afwijking kan als ‘plus’ of als ‘min’ worden geschreven.
As = As-stand: geeft de richting van uw cilindersterkte aan ( op een schaal van 360 graden )
Add Pd = Pupilafstand: dit is de afstand in millimeters van het midden van de pupil van het ene oog tot het midden van de pupil van het andere oog.

Nog steeds onduidelijk? Als u het contactformulier invult en naar ons verzendt zijn wij graag bereid om u te informeren over uw refractieafwijking en de behandelmogelijkheden.