Bel ons servicenummer: 010 - 242 98 81 of Bel Mij Terug

Ma t/m Vrij 09.00 - 21.30 uur

Vragen over het ooglasertraject

Het laseren van uw ogen is natuurlijk een grote stap. Immers uw zicht is belangrijk en u wilt weten wat er allemaal bij het ooglaseren komt kijken. Bij EyeMIND proberen wij u zo uitgebreid en zo volledig mogelijk te informeren. Hieronder kunt u alle veel gestelde vragen over het ooglasertraject lezen. Als u een specifieke vraag heeft die hier niet staat dan kunt u deze altijd stellen via ons vragenformulier of via de telefoon: 020 – 303 39 634. ( ma. t/m vrij. van 09.00 tot 21.30 en zat. van 10.00 tot 16.00 uur )

Q:Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor een ooglaserbehandeling?

Iedereen die bijziend of verziend is of een cilinderafwijking heeft komt in principe in aanmerking voor een behandeling. Voorwaarde is wel dat u minimaal 18 jaar of ouder bent en uw ‘brilsterkte’ ten minste één jaar stabiel is. Gezonde ogen en uw gezondheid zijn eveneens belangrijk. Echter, of u voor een behandeling geschikt bent wordt bepaald na een uitgebreid vooronderzoek.

Q:Een jaar geleden ben ik in Nederland al uitgebreid onderzocht. Ik ben toen geschikt bevonden voor een ooglaser-behandeling. Moet ik nu het vooronderzoek opnieuw laten uitvoeren?

Ja! Ongeacht of u recentelijk of een tijd terug bent onderzocht. Als u besluit om behandeld te worden, wordt u door de kliniek, geheel volgens de normale procedures alsnog uitgebreid onderzocht. Deze gegevens heeft de kliniek namelijk nodig voor uw behandeling.

Q:Is een ooglaserlaserbehandeling of een lensimplantatie pijnlijk?

Alle laserbehandelingen worden onder plaatselijke verdoving gedaan en zijn niet pijnlijk. Algehele verdoving bij de lensimplantatie is mogelijk na onderling overleg. Na de behandeling kan er een branderig gevoel optreden. Bij de FemtoLASIK-behandeling voelt u even een onaangename druk op uw ogen wanneer de ring op uw oog wordt geplaatst alvorens de laser een hoornvliesflapje gaat maken.

Q:Voel ik pijn na ooglaseren of lensimplantatie?

Zowel na de FemtoLASIK-behandeling als na de lensimplantatie voelt u vrijwel geen pijn, behalve bij LASEK of PRK. De eerste paar dagen na een PRK-behandeling en in mindere mate na een LASEK-behandeling kan het oog pijnlijk zijn. Hiervoor krijgt u pijnstillende druppels en/of pijnstillende tabletten mee. De FemtoLASIK-behandeling geeft vrijwel nooit pijnklachten. Dit vinden veel mensen een belangrijk voordeel.

Q:Hoe snel herstelt mijn zicht na de behandeling?

Dit is per behandeling en het individueel genezingsproces verschillend. We kunnen uitgaan van de gebruikelijke herstelperiode. Echter, u dient zich te realiseren dat uw herstelperiode kan afwijken van wat gebruikelijk is. Bij de FemtoLASIK-methode is het herstel van uw zicht op dezelfde dag doorgaans 80% of meer en binnen een week optimaal. Bij de LASEK/PRK-methode duurt dit wat langer; tot 80% binnen een week en binnen enkele weken optimaal. Bij een contactlensimplantie is het herstel, afhankelijk van het type lens, binnen één dag 50% tot 80% en binnen één tot 6 weken optimaal.

Q:Is de nazorg bij ooglaser belangrijk en zijn de nacontroles noodzakelijk?

Ja! Zelfs zeer belangrijk! Zonder dat u het weet en zonder dat u het direkt merkt, kunt u wat aan uw ogen hebben. Als u hiermee langer rondloopt kan het zelfs verergeren. De nacontroles zijn een betrouwbare manier om complicaties te voorkomen.

Q:Hoe vaak kan ik herbehandeld worden?

Bij een laserbehandeling wordt het hoornvliesweefsel verdampt oftewel verwijderd. Het verwijderde weefsel groeit nooit meer aan en dat betekent dat uw hoornvlies dunner is geworden. Bij een aantal mensen kan door over- of ondercorrectie een herbehandeling noodzakelijk zijn. Een herbehandeling houdt in dat er weer hoornvliesweefsel verwijderd zal gaan worden om zo de gewenste correctie te kunnen realiseren. Het hoornvlies wordt daardoor steeds dunner. Door het feit dat het hoornvliesweefsel niet aangroeit kan een herbehandeling nóóit meerdere malen uitgevoerd worden. U zult dan genoegen moeten nemen met het behaalde resultaat. Wist u dat wij een Levenslange Zichtgarantie geven?

Q:Als het nodig is kan ik dan na een laserbehandeling nog contactlenzen dragen?

Als u vóór de behandeling geen problemen had met het dragen van contactlenzen, zult u na de behandeling ook geen problemen ondervinden. De behandelingen wijzigen de vorm van het hoornvlies niet dusdanig dat u geen contactlenzen meer kunt dragen. Het doel van de refractieve oogchirurgie is u onafhankelijk te maken van bril en/of contactlenzen. Echter, veel patiënten kiezen voor refractieve oogchirurgie omdat ze geen contactlenzen kunnen dragen. In dit geval kunt u na de behandeling dezelfde problemen verwachten als ervoor.

Q:Hoe snel kan ik mijn normale activiteiten na de behandeling weer hervatten?

Dit is afhankelijk van de behandelmethode en het individueel genezingsproces. Het merendeel van de patiënten kan binnen één à twee dagen na de behandeling weer aan het werk. Zwemmen kunt u het liefst één maand vermijden. Autorijden kunt u zodra u zelf vindt dat u daartoe in staat bent. Cosmetica kunt u weer na één week aanbrengen. Wij adviseren nieuwe oog make-up aan te schaffen, in het bijzonder mascara. Dit ter voorkoming van mogelijke infecties. U kunt weer sporten zodra u zelf vindt dat het kan. Vermijd minimaal één maand sporten waarbij een kans bestaat dat het oog geraakt kan worden ( tennis, hockey, voetbal etc.).

Q:Kan ik op de lange termijn negatieve effecten verwachten?

De veiligheid van de FemtoLASIK-behandeling is één van de redenen waarom het momenteel de meest uitgevoerde behandeling is. Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam. Statistisch gezien is de kans op complicaties bij het dragen van normale contactlenzen hoger dan de kans op complicaties bij de LASIK-behandeling. Met laserbehandelingen heeft men internationaal al meer dan 20 jaar ervaring. Dankzij deze jarenlange ervaring en vele onderzoeken op dit gebied is gebleken dat het hoornvlies zich goed herstelt. Om deze reden is er voor de langere termijn geen aanleiding tot twijfel over de effecten.

Met contactlens-implantaties heeft men al ruim meer dan 40 jaar ervaring opgedaan. Gezien dit feit is gebleken dat het oog de implantlenzen goed verdraagt en ook hier geldt dat er geen aanleiding is tot twijfel over de effecten op de lange termijn.

Q:Wat zijn de risico’s en de neveneffecten van de toegepaste ooglasermethoden?

Ook al zijn de risico’s van onze behandelingen nog zo minimaal, geen enkele medische ingreep, zo ook de refractieve oogchirurgie en ooglaseren, geeft garantie op 100% goed resultaat en veiligheid. Risico’s en complicaties zijn, hoe zeldzaam ze ook kunnen zijn, nooit uit te sluiten. Per individu kunnen de mogelijke risico’s en neveneffecten verschillen. Het is daarom onmogelijk deze voor iedereen persoonlijk in één lijst samen te vatten.

Q:Hoe kies ik een goede oogarts voor het laseren van mijn ogen?

Er zijn twee belangrijke factoren die voor ieder individu van belang zijn bij het kiezen van een oogarts. Ten eerste is de ervaring van de oogarts een belangrijk punt. Een goede arts voor zichtcorrecties is 100% van zijn tijd met zijn beroep bezig. Het tweede punt wat belangrijk is is uw gevoel bij de oogarts. Uw zicht is belangrijk en daarom moet u vertrouwen hebben in uw oogarts en zijn bekwaamheid. De specialisten van de kliniek zijn fulltime met hun beroep bezig en voeren meer dan 3.000 behandelingen per jaar uit.

Heeft u nog specifieke vragen over ooglaseren of refractiechirurgie die niet zijn beantwoord? Vul dan het onderstaand formulier in en EyeMIND beantwoordt uw vragen zo spoedig mogelijk. Uw vraag en ons antwoord zullen wij tevens plaatsen onder de juiste categorie. Als u uw Twitter naam achterlaat dan sturen wij als extra service een tweet als wij uw vraag hebben beantwoord.

Stel uw ooglaser vraag