Bel ons servicenummer: 010 - 242 98 81 of Bel Mij Terug

Ma t/m Vrij 09.00 - 21.30 uur

Ooglaser woordenboek

A-B

Aberraties

Aberraties zijn afwijkingen van de ogen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hoge aberraties en lage aberraties. Onder lage aberraties vallen bijvoorbeeld verziendheid en bijziendheid. Hoge aberraties zijn afwijking als lichtflitsen en halo’s. Hoge aberraties zijn fijner en moeilijker te meten voor de oogarts. Deze hogere aberraties zijn te corrigeren door middel van een PTA Wavefront.

Ablatie

Ablatie is de diameter van het door de oogcorrectie verdampte hoornvliesweefsel.

Accommoderen

Accommoderen is het aanpassen van het oog van veraf naar dichtbij. De focus moet worden veranderd zodat er van dichtbij scherp kan worden gezien.

Albisan

Albisan is een stoornis in de pigmentvorming in de ogen, huid en haar.

Amblyopie

Bij Amblyopie is er sprake van een lui oog. Dit kan onstaan als het oog zich in de vroege kinderjaren niet volgende heeft kunnen ontwikkelen. Een lui oog is niet te corrigeren door middel van een laserbehandeling.

Artiflex

De Artiflex lens is een van de door EyeMIND gebruikte lenzen voor een lensimplantatie. De Artiflex lens wordt in het oog gezet door een kleine snede in het hoornvlies. Daarna wordt de lens vastgezet voor de natuurlijke ooglens door middel van kleine pootjes.

Artisan

De Artisan lens is een door EyeMIND gebruikte implantlens. De Artisan lens wordt voor de natuurlijke lens vastgezet door middel van kleine klauwtjes.

Astigmatisme

Astigmatisme is een cilinderafwijking van het oog. Astigmatisme geeft problemen met zowel dichtbij als in de verte zien en komt vaak voor in combinatie met verziendheid en/of bijziendheid. Astigmatisme wordt meestal gecorrigeerd met een cilindrisch brillenglas of met speciale ‘torische’ contactlenzen. Ook astigmatisme, in combinatie met andere refractieafwijkingen, kunnen wij met behulp van refractieve oogchirurgie goed behandelen.

Bijziendheid

Bij bijziendheid is het zicht in de verte waziger dan dichtbij. Doordat de lengte van het oog langer dan normaal is en/of het lenssysteem van het oog de lichtstralen te sterk breekt worden de lichtstralen die uit de verte komen vóór het netvlies gebundeld in plaats van precies erop. Op het netvlies ontstaat dan een wazige afbeelding.

Biometrie

Biometrie is het meten van de lengte van het oog.

Bioptics

Bij Bioptics wordt een lensimplant gecombineerd met een laserbehandeling.

Blepharitis

Bij blepharitis is er sprake van een ontsteking aan de ooglidrand. Dit gaat vaak gepaard met jeuk en irritaties.

Toggle Content (click to open)

Brilrecept

Het brilrecept is hetgeen wat u bij de opticien of de oogarts krijgt na een standaard oogmeting. Voor meer informatie over een brilrecept kunt u kijken op de pagina wat is mijn refractieafwijking.

C-D

Cataract

Cataract ontstaat meestal bij mensen die een hogere leeftijd hebben bereikt. De ooglens wordt troebeler waardoor het zicht steeds slechter wordt. Uiteindelijk is een cataract behandeling benodigd. Bij deze behandeling wordt de ooglens uitgespoeld. Om het oog hierna weer op sterkte te krijgen wordt een kunstlens in het omhulsel van de eigen ooglens geplaatst.

Chalazion

Chalazion is een een zwelling van een kliertje in het ooglid. Een talgkliertje is gezwollen waardoor er irritaties kunnen ontstaan.

Central Islands

Central Islands zijn stukken van het hoornvlies die tijdens een laserbehandeling niet voldoende zijn gecorrigeerd. Hierdoor kan een herbehandeling noodzakelijk zijn. Met de nieuwste apparatuur is de kans op dergelijke complicaties klein, maar nooit geheel uitgesloten.

Cilinder

Cilinder wordt gebruik om de mate van astigmatisme aan te geven. Astigmatisme is een afwijking waarbij de oogvorm niet geheel correct meer is gerond. Hierdoor ontstaan problemen met de breking van het licht.

Consensus refractiechirurgie

De consensus refractiechirurgie dient als richtlijn voor refractieve oogchirurgie. Deze is opgesteld door het Nederlands oogheelkundig gezelschap.

Contrastverlies

Contrastverlies is het verminderen van het onderscheid tussen de verschillende kleuren.

Cornea erosie

Een cornea erosie is een beschadiging aan het oppervlakte van het hoornvlies. Deze beschadiging kan ontstaan door bijvoorbeeld overmatig wrijven of het dragen van contactlenzen.

Cornea Punctata

Cornea Punctata zijn kleine defectjes in het hoornvlies.

Cornea topografie

Bij een Cornea topografie wordt er met behulp van een computeranalyse een beeld geschetst van de vorm en de kromming van het hoornvlies. Na de analyse worden de resultaten weergegeven in een kleurenhoogtekaart.

Cyste

Een cyste is een klein bultje. Na het ooglaseren kan deze ontstaan als er oppervlakkige cellen van het hoornvlies onder het flapje komen. Deze moeten worden verwijderd met een herbehandeling.

Decentratie

Decentratie is het niet geheel correct laseren van de ogen. Bij decentratie wordt er niet precies in het midden van de ogen gelaserd. Dit kan ontstaan als de laser niet goed staat afgesteld desondanks is de kans op deze complicatie met de geavanceerde apparatuur van EyeMIND bijzonder klein.

Dioptrie

Dioptrie is de eenheid van de lenssterkte. De sterkte van uw ogen worden in dioptrieën aangegeven.

Droge ogen

Droge ogen is een gebrek aan voldoende vocht in de ogen. Droge ogen treden soms op na een laserbehandeling en dan voornamelijk bij de flapjes methode. Deze complicatie is goed te verhelpen door middel van oogdruppels.

E-F

Emmetropie

Een oog dat geen refractieafwijking vertoont en waarmee men zonder bril of lenzen scherp kan zien wordt een emmetroop (‘normaal’) oog genoemd. In een emmetroop oog worden de lichtstralen van verafgelegen objecten en van dichtbijgelegen objecten precies op het netvlies geprojecteerd.

Epi-lasik

Epi-lasik is een van de voorbereidende methode voor het ooglaseren. EyeMIND biedt deze techniek niet aan omdat de FemtoLASIK een alternatieve methode is die minder complicaties en napijnen oplevert.

Epitheel

Het epitheel is het bovenste laagje van het Hoornvlies. Bij de FemtoLASIK wordt in dit beschermlaagje een flapje gemaakt. Meer over het epitheel vindt u op de pagina over het oog.

Eyetracker

De eyetracker is een functionaliteit van de apparatuur van EyeMIND. Het zorgt ervoor dat de laser geen fouten maakt als het oog van de patiënt onverwachte bewegingen maakt.

Flapje

Het flapje is een kleine uitkeping uit de bovenste laag van het hoornvlies. Het flapje wordt gelift om het oog klaar te maken om te worden gelaserd. Het flapje wordt gemaakt bij de FemtoLASIK methode. Op deze pagina staat het proces van het maken van een flapje.

FemtoLASIK

De FemtoLASIK is de door EyeMIND meest toegepaste laserbehandeling. De FemtoLASIK behandeling maakt gebruikt van de Intralase laser om met een laser het flapje te maken. Dit is betrouwbaarder dan het mesje bij een LASIK behandeling. Meer over de FemtoLASIK methode is te vinden op de desbetreffende pagina.

Femtosecond

zie FemtoLASIK

G-H

Glare

Glare is een synoniem voor lichtschitteringen

Glasachtig lichaam

Het glasachtig lichaam is een onderdeel van het oog. Het glasachtig lichaam licht achter de ooglens en is een gelei-achtige substantie.

Meer informatie over de werking van het oog.

Halo / strooilicht

Halo’s zijn verblindende uitstralende kringen of strepen rondom lichtbronnen. Halovorming kan ontstaan rondom lichtbronnen. Halo’s zijn een relatief veel voorkomende complicatie en verdwijnen meestal na enkele maanden vanzelf.

Hangend ooglid

In de herstelperiode na een ooglaserbehandeling is het mogelijk dat het ooglid gaat hangen. Dit verdwijnt in de meeste gevallen geleidelijk vanzelf.

Haze

Haze is een complicatie die kan optreden na een ooglaserbehandeling. Bij Haze ontstaat er een wazig beeld door een beschadiging aan het membraan van Bowman. In het algemeen verdwijnt de vertroebeling binnen 12 tot 24 maanden.

Hoornvlies

Het hoornvlies is het eerste onderdeel van het oog wat een lichtstraal ontmoet. De hoornvlies is de vaste focuslens van het oog. Meer over het hoornvlies vindt u op de specifieke pagina.

Hoornvliesplooien

Na een behandeling met één van de flapjesmethode kunnen er plooitjes in het hoornvlies ontstaan. In een zeldzaam wordt het flapje gelift en opnieuw gladgestreken.

I-J

Implantlens

Een implantlens is een behandeling waarbij geen gebruik wordt gemaakt van Lasers. Bij EyeMIND is het wel mogelijk om een lensimplantatie uit te laten voeren. Bij een lensimplantatie wordt er door middel van een klein sneetje in het hoornvlies een lens voor de eigen natuurlijke lens geplaatst. De implantlens is een goed alternatief voor een ooglaserbehandeling als de sterktes van een patiënt te hoog zijn of als het hoornvlies te dun is. Meer over implantlenzen.

Infectie

Een infectie is bij het ooglaseren een ernstige complicatie die meestal meteen behandeld moet worden met antibiotica. Wachten met het starten van een kuur kan blijvende problemen opleveren.

Iris

De iris is de achterkant van de voorste oogkamer. De iris regelt door samentrekking en ontspanning van spiervezels hoeveel licht het netvlies bereikt. De pupil wordt bij veel licht kleiner en bij weinig licht groter.

K-L

Keratectasie

Een keratectasie is een een zeer zeldzame complicatie waarbij uitpuiling van het hoornvlies ontstaat. Door de toename van de bolling van het oog neemt de sterkte weer toe. In een zeer enkel geval is een hoornvliestransplantatie nodig.

Keratoom

Een keratoom is een micro-chirurgisch mesje dat wordt gebruikt bij de LASIK behandeling om het flapje te maken.

Keratitis

Keratitis is een complicatie waarbij een infectie aan het snijvlak ontstaat. De complicatie kan worden tegengegaan door oogdruppels of het schoonspoelen van het oog.

Lasek

De LASEK is een methode waarbij er met behulp van een alcoholoplossing de epitheellaag wordt losgeweekt. Deze Epitheellaag wordt opzij geschoven waardoor het oog gelaserd kan worden. Meer over de LASEK methode.

LASIK

De LASIK methode is de voorloper van de nauwkeurigere FemtoLASIK methode. Meer over de LASIK methode staat op de desbetreffende pagina.

Leesbril

Een leesbril is een hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met lezen. Bij bijna iedereen neemt na de 40ste de flexibiliteit van het oog af. Hierdoor hebben de ogen moeite met scherp te stellen van dichtbij. Dit is een natuurlijk proces en de reden dat veel mensen op latere leeftijd een leesbril nodig hebben. Uw leesbrilsterkte kan ook worden gecorrigeerd met ooglaseren. Kijk hiervoor op de Supracor leesbrilcorrectie pagina.

Lichtgevoeligheid

Na een ooglaserbehandeling treedt er bij de meeste mensen lichtgevoeligheid op. Voor een goede genezing van het hoornvlies na een behandeling is het van belang dat u een goede zonnebril draagt.

M-N

Micro-keratoom

Voor micro-keratoom zie keratoom

Multifocaal

Multifocaal is het maken van meer sterktes in het oog zodat er op alle afstanden scherp gezien kan worden.

Netvlies

Het netvlies is een onderdeel van het oog wat zich aan de achterkant van de oogbal bevind. Meer over het netvlies en de functies van het netvlies is te vinden op de werking van het oog pagina.

NGRC

NGRC staat voor het Nederlands Gezelschap voor Refractiechirurgen. Doel van dit gezelschap is om de kwaliteit van de refractiechirurgie te waarborgen en te verbeteren. Het ledenbestand van dit gezelschap bestaat uit oogartsen die zich bezighouden met het uitvoeren van refractiechirurgische ingrepen in Nederland.

O-P

Ooglens

De ooglens is een tweede onderdeel van de oog dat zorgt voor de breking van het licht.

Ondercorrectie

Er wordt over ondercorrectie gesproken al is er sprake van een ooglaserbehandeling waarbij er niet voldoende hoornvliesweefsel is verwijderd. Ondercorrectie is te behandelen door middel van een nabehandeling. Hierbij wordt het flapje omgeklapt en wordt het oog opnieuw gecorrigeerd met behulp van de laser.

Orthoptist

Een orthoptist is een wettelijk erkend (para)medisch beroep. Hij/zij onderzoekt de afwijkingen van de oogstand en bewegingsstoornissen van de ogen met als gevolg dubbelzien of slechter zien. Stelt een behandelplan op en overlegt indien nodig met de oogarts.

Overcorrectie

Bij overcorrectie is er tijdens het corrigeren van de ogen teveel hoornvliesweefsel verwijderd. Dit is een complicatie die moeilijker te corrigeren is met een nabehandeling.

Pachymetrie

Pachymetrie is de meting van het dikte van het hoornvlies. Om een ooglaserbehandeling toe te passen moet men over een hoornvlies beschikken wat voldoende dikte heeft. Het hoornvlies is gemiddeld 0.55 millimeter dik. Na een laserbehandeling moet er minimaal 0,25 millimeter overbleven.

Presbyopie

Presbyopie is een ouderdomsverschijnsel wat inhoudt dat de flexibiliteit van de ooglens verminderd. Hierdoor verminderd het scherpstelvermogen  op korte afstand. Dit leidt tot problemen met het lezen. Bij de meeste mensen begint presbyopie rond het 40ste levensjaar. Hierdoor hebben veel mensen op latere leeftijd een bril nodig.

PRK

PRK is een van de behandelmethodes die wordt gebruikt om de ogen voor te bereiden op het corrigeren. Bij de PRK-methode wordt er met een alcoholoplossing het epitheel losgeweekt. Dit epitheel wordt vervolgens verwijderd. Hierna kan via de laser het hoornvlies worden gecorrigeerd. Meer informatie over de PRK-methode.

Pupillometrie

Pupillometrie is de meting van het pupil. Om een ideale behandeling te bepalen is het van belang om de grootte van de pupil te meten. In het licht wordt de pupil kleiner en in het donker wordt de pupil groter. Hierdoor is de grootte van het pupil in het donker bepalend voor de correctie. Als dit niet wordt gedaan wordt de behandelzone te klein en kunnen er complicaties zoals Halo-vorming en lichtverstrooiing ontstaan.

Q-R

Regenboogvlies

Het regenboogvlies is een synoniem voor de iris. Dit is het gekleurde gedeelte van het oog.

Refractiechirurgie

Refractiechirurgie is een medische behandeling om het gezichtsvermogen van bril- en lensdragers te verbeteren door het hoornvlies met een computergestuurde laserstraal te vervormen. Hierbij verandert de kromming van het hoornvlies en daardoor ook de lichtbreking en de lenswerking van het oog. Ooglaseren is een populaire benaming voor deze behandeling.

Refractie fout

Bij een refractieve fout is er een fout in de breking van het oog waardoor een beeld niet geheel correct op het netvlies wordt gecorrigeerd.

Regressie

Regressie is de achteruitgang van het zicht. Tijdens het genezingsproces na het ooglaseren is het mogelijk dat er regressie optreed. Regressie kan worden behandeld door middel van een nabehandeling. In sommige gevallen is ook het gebruik van medicijnen een oplossing.

RK

RK is een afkorting voor Radial Keratotomy. Radial Keratotomy is een verouderde methode van refractieve chirurgie. Bij deze oude methode werd door middel van kleine krasjes de sterkte verminderd.

S-T

Scheelzien

Scheelzien betekent dat één van beide ogen geen rechte oogstand heeft. Er zijn verschillende vormen van scheelzien; esotropie ( één oog staat naar binnen ), exotropie ( naar buiten ), hypertropie ( naar boven ) of hypotropie ( naar beneden ).

Schirmertest

De schirmertest wordt gebruikt om de kwantiteit van het traanvocht te meten. Bij deze test wordt er gebruik gemaakt van een (test)papiertje dat tussen het oog en het onderste ooglid wordt gestoken. Dit papiertje neemt een hoeveelheid oogvocht op. Via dit papiertje kan er vervolgens worden bepaald hoeveel vocht uw ogen hebben geproduceerd.

sferisch

Sferisch is een aanduiding voor lenssterkte die de mate van verziendheid en bijziendheid corrigeert.

Snellen kaart

De snellenkaart is een hulpmiddel voor de oogarts om de kwaliteit van uw zicht te meten. De Snellenkaart bestaat uit verschillende letters van verschillende groottes.

Staar

Staar is een aandoening waarbij de ooglens vertroebeld. Dit ontstaat meestal bij mensen van een hogere leeftijd. Door de vertroebeling van de ooglens wordt het zicht steeds slechter. Uiteindelijk is bij staar een operatie nodig om het zicht weer te herstellen.

Straallichaam

Het straallichaam heeft als functie om via de straalspieren de vorm van het lens te veranderen. Ook de aanmaak van het oogvocht wordt door het straallichaam gedaan.

Stroma

De stroma is een onderdeel van het oog. Het is het centrale dikste gedeelte van het hoornvlies. Een ooglaserbehandeling vind plaats in dit gedeelte van het oog.

Strontje

Een strontje ( medishe term: hordeolum ) is door een infectie ontstoken haarzakje van de oogwimpers. Het ziet er uit als een klein steenpuistje. Een strontje kan pijnlijk zijn maar is doorgaans een onschuldige aandoening en geneest vaak weer uit zichzelf.

Tonometrie

Tonometrie is de meting van de oogdruk. Bij een oogdrukmeting wordt er gebruik gemaakt van een tonometer om de inwendige oogdruk te meten.

Topografie

Topografie is het uitgebreid analyseren van de vorm en de kromming van het hoornvlies. Met behulp van de topograaf kan de oogarts zowel aan de voorzijde als de achterzijde van het hoornvlies meten hoe het hoornvlies is gevormd.

Traanfilm

De traanfilm is een laagje vocht dat het oog afdekt en voorziet van zuurstof.

U-V

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een complicatie die in de uren na de ooglaserbehandeling kan optreden. Als er klachten en irritaties ontstaan na de behandeling kan dit leiden tot vermoeidheid en het energieloos voelen.

Verziendheid

Bij verziendheid ziet iemand van dichtbij onscherp. Een oog is verziend als het oog te kort is of het hoornvlies niet bol genoeg is. Hierdoor wordt het licht niet precies maar achter het netvlies gebundeld.

W-X

Wavefront

Wavefront is een uitgebreide analyse van het oog dat de corrigerende laser extra details over uw oog geeft. Bij een PTA Wavefront wordt elk uniek element van uw oog geanalyseerd. Bij een reguliere ooglaserbehandeling worden alleen aberraties van de lage orde behandeld. Dit zijn aberraties zoals bijziendheid en verziendheid. Via de PTA Wavefront kunnen ook aberraties van de hogere orde worden gecorrigeerd.

Y-Z

Zyoptics

Zyoptics is een van de bedrijven die PTA wavefront software heeft ontwikkeld. Doordat de PTA wavefront een relatief jonge techniek is worden er verschillende namen gebruikt. Voor meer informatie kunt u op onze Wavefront pagina kijken.