Bel ons servicenummer: 010 - 242 98 81 of Bel Mij Terug

Ma t/m Vrij 09.00 - 21.30 uur

LASEK – PRK

Wat is de LASEK en de PRK ooglasermethode?

De LASEK en de PRK methode zijn alternatieve voorbereidingsmethode voor het laseren van ogen. In tegenstelling tot de FemtoLASIK wordt er bij LASEK of PRK geen flapje gemaakt. Bij de LASEK methode wordt door middel van een alcoholoplossing het epitheel losgeweekt en aan de kant geschoven. Bij de PRK methode wordt het epitheel geheel verwijderd. (De PRK-methode wordt alleen uitgevoerd op medische gronden of uitdrukkelijke voorspraak van de patiënt).

Voordelen van de LASEK en PRK methode

Omdat er geen flapje wordt gemaakt heeft de LASEK methode een aantal voordelen ten opzichte van de FemtoLASIK:

  • De LASEK behandeling is geschikt mensen voor die niet in aanmerking komen voor de LASIK of FemtoLASIK behandeling vanwege een te dun hoornvlies.
  • De LASEK behandeling is geschikt voor mensen die liever geen “flapje” willen.
  • De LASEK behandeling is geschikt voor mensen die “gevaarlijke” sporten of hobby’s uitoefenen.

Stappen binnen de LASEK en de PRK ooglasermethode

LASEK

De LASEK- of de PRK-methode past de ooglaserkliniek toe als uw ogen niet in aanmerking komen voor een FemtoLASIK of LASIK behandeling. Dit is het geval bij een te dun hoornvlies of een andere hoornvliesafwijking waardoor het maken van een ‘flapje’ niet verantwoord is. Het verschil met de FemtoLASIK methode is dus het feit dat hier geen dun laagje hoornvliesweefsel (een ‘flapje’) wordt gemaakt. Alvorens we met de laserbehandeling kunnen beginnen wordt de beschermlaag van het hoornvlies (het epitheel), losgeweekt en voorzichtig opzijgeschoven (bij de LASEK-behandeling) of geheel verwijderd (bij de PRK-behandeling). Qua nauwkeurigheid is zowel de LASEK- als PRK-behandeling vergelijkbaar met deFemtoLASIK-behandeling. Alleen de periode van herstel duurt langer.

Lasek behandeling via afbeeldingen

LASEK is de afkorting van ‘Laser Epithelial Keratomileusis’ en is geschikt voor bijziendheid tot –8.00 dioptrieën, verziendheid tot +4.00 dioptrieën en cilinderafwijking tot 5.00 dioptrieën. De behandeling gebeurt poliklinisch. Vooraf wordt uw oog met oogdruppels verdoofd. Een speciaal mesje wordt op uw hoornvlies gezet (afb.1). Met behulp van een alcoholoplossing wordt de beschermlaag van het hoornvlies (het epitheel) losgeweekt (afb.2) en met een soort chirurgisch ‘schoffeltje’ wordt voorzichtig de losgeweekte epitheellaag aan één kant omhoog gelift (afb.3).

Lasek schematisch uitgelegd 2

De dikte van het epitheel is gemiddeld 50 micron dik. Na het opzijschuiven van het epitheel (afb.4) wordt met de Excimer laser de gewenste correctie uitgevoerd (afb.5). Hierna wordt het epitheel voorzichtig teruggeschoven (afb.6) en wordt het hoornvlies afgedekt met een steriele, beschermende bandage contactlens. Deze lens dient u gedurende ongeveer vier dagen te dragen en het biedt bescherming tijdens de genezingsfase. De behandeling zelf is pijnloos en qua precisie te vergelijken met de LASIK-methode.

PRK

PRK staat voor ‘Photorefractive Keratectomy’ en ook deze behandeling gebeurt poliklinisch. De PRK-methode was de eerste behandeling die uitgevoerd werd om minder afhankelijk te zijn van een bril of contactlenzen. In de ogen van de refractieve oogchirurgen hebben de modernere en patiëntvriendelijke lasermethoden zoals FemtoLASIK en LASEK de PRK-methode naar achtergrond verdreven.

In tegenstelling tot de LASEK-behandeling wordt bij uw PRK-behandeling het epitheel verwijderd in plaats van opzijgeschoven. Na het verwijderen van het epitheel wordt met de Excimer laser de gewenste correctie uitgevoerd. Na de behandeling worden oogdruppels of zalf in het oog aangebracht en wordt het hoornvlies afgedekt met een beschermende bandage contactlens.

Nazorg en Herstelperiode

LASEK

Na de behandeling kunt u gedurende een dag of twee, drie veel te maken krijgen met een onaangenaam en pijnlijk gevoel in uw ogen en ondervindt u enige lichtschuwheid. Daarom krijgt u oogdruppels mee en daarnaast adviseren wij een goede zonnebril zonder sterkte te dragen. Het herstel van het zicht duurt langer dan bij de FemtoLASIK of LASIK methode. Binnen een week is het zicht herstelt tot ongeveer 80%. Volledig herstel van de ogen volgt binnen enkele weken.

PRK

Door het ontbreken van de epitheellaag van het hoornvlies kan het oog gedurende één tot twee dagen na de PRK-behandeling pijnlijk aanvoelen. Slechts in uitzonderingsgevallen duurt de pijn langer. Om de pijn te verzachten krijgt u pijnstillers van de kliniek mee. Meestal is de oppervlakkige laag van het hoornvlies na twee tot drie dagen genezen. Tijdens de genezingsfase kan lichtschuwheid optreden en voelt het oog vaak ‘stroef’ aan. Met een zonnebril zonder sterkte en oogdruppels zijn deze klachten te verminderen. Het herstel van het zicht duurt langer. De eerste week is het zicht zelfs slechter dan voor de behandeling. Dit komt omdat uw epitheellaag nog niet tot de juiste dikte is aangegroeid en het hoornvliesoppervlak nog niet glad is. De totale genezingsfase kan bij de PRK methode 4 tot 6 maanden duren.

Heeft u vragen over de LASEK of PRK methode? kijk dan op:
Veelgestelde vragen over LASEK/PRK.